Vinkkejä sokerimassan ja marsipaanin käsittelyyn

Vinkkejä marsipaanin käsittelyyn
Vinkkejä marsipaanin käsittelyyn:
 
1. Massa tulee säilyttää hyvin tiiviisti pakattuna, jottei se kuivu (esim minigrip-pussiin ja se edelleen kannelliseen tiiviiseen laatikkoon. Unohda hedelmäpussit, ne eivät pidä massaa kosteana). Marsipaanin voit pakastaa.
 
2. Paras säilytyslämpötila on 10 – 18 °C ilmatiiviissä pakkauksessa. Paras työskentelylämpötila on noin 20 °C. Jos marsipaani on liian kylmää kaulittaessa, tulee siitä kuivaa, herkästi murtuvaa ja sitä on vaikea käsitellä.
 
3. Jos kakut säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä, on säilytystilan kosteustason oltava alhainen. Marsipaani on kehitetty kestämään pakastuksen kakkujen päällä. Kakut tulee pakastaa ilmatiiviisti. Jos kakkua on säilytetty pakastimessa, tulee sitä sulattaa jääkaapissa ainakin 24 tuntia, jotta marsipaani ei hikoa. Sulata marsipaanipäällysteiset kakut aina suljetussa pakkauksessa. Marsipaanilla päällystetty kakku säilyy noin kolme päivää jääkaapissa ja yhdestä kuuteen kuukautta pakastimessa, riippuen pakkaustavasta.
 
4. Koristeet olisi hyvä valmistaa jo hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät kovettua. HUOM! Älä käytä koristeita suoraan kermakakun pinnalla, ne sulavat ja massan väri leviää kakkuun.
 
5. Poista massasta kovettuneet kohdat ennen työskentelyn aloittamista. Kovettuneen massan voit koittaa elvyttää:
- mikrossa lämmittämällä massaa astiassa muutamia sekunteja kerrallaan
- laittamalla lämmintä vettä astiassa samaan pussiin massan kanssa
- tipalla rapsi/rypsiöljyä.
 
6. Jos massa on tarttuvaista:
- työskentele aina kuivilla työvälineillä
- jos massa on liian löysää ja sitä on vaikea käsitellä, eikä hahmo pysy muodossaan, tällöin voit lisätä massan joukkoon vähitellen ksantaanikumia (1tl/ +1/2 pkt sokerimassaa).
- käytä maissi- tai perunatärkkelystä/tomusokeria. Varo kuitenkin liiallista käyttöä, sillä tomusokeri pehmentää massaa, liikaa lisättäessä se tekee massasta vaikeasti käsiteltävää. Tärkkelykset kuivattavat ja tekevät massasta helposti lohkeavaa/rikkoontuvaa.
-> Tee kätevä jauhojen tupsuttelupussi sukkahousuista tai ohuesta sukasta, näin ollen ei jauhoja pääse lorahtamaan työpinnoille liikaa.
- laita massa hetkeksi kylmään (älä lisää enää tomusokeria).
 
7. Jos haluat sokerimassaan kiiltoa:
- jauhot ja tärkkelykset saat pinnasta pois höyryttämällä kevyesti
- sivele pinta runsaasti sokeria sisältävillä alkoholeilla (esim. likööri) tai öljyllä.
 
8. Marsipaanin ja sokerimassan eroja:
- marsipaani on muotoiltaessa löysempää ja kuivuu hitaammin kuin sokerimassa
- marsipaanista voit valmistaa makeisia ja käyttää täytteissä.

Tulosta